Estimările au fost făcute la Consiliul pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin și produse procesate”. Aproximativ 75% din suprafețele viticole sunt afectate de stres hidric sever sau moderat, și doar 25% și-au menținut o umiditate optimă a solului.
Din cauza temperaturilor extrem de ridicate înregistrate în perioada martie-iulie, faza fenologică de maturare a boabelor a început cu 14-16 zile mai devreme decât în 2023, ceea ce a dus la o recoltare în masă a strugurilor pentru vin încă din 12 august, față de prima decadă a lunii septembrie în anul precedent. Costurile de întreținere, inclusiv amortizarea anuală a investițiilor capitale, sunt estimate la 45–60 mii de lei per hectar. Prețul de cost al strugurilor din soiuri europene destinate vinificației variază considerabil, în func- ție de sortiment, vârsta și locul plantației, tehnologia aplicată și randamentul la hectar. În contextul acestor costuri și al scăderii produc- ției, Consiliul a recomandat ca prețurile de achiziție să fie stabilite în intervalul 5-7 lei per kilogram de struguri pentru vin.
Pentru asigurarea unei dezvoltări durabile a sectorului viticol, producătorii de struguri sunt încurajați să stabilească parteneriate de lungă durată cu unitățile vinicole. Pentru a supraviețui în contextul unei economii de piață dificile, producătorii, în special cei mici, sunt sfătuiți să se asocieze